Många undrar vad som är den typiska colombianska maten, och ja, det beror lite på vilken del i Colombia man bor. Den första typiska maträtten som jag provade var Ajiaco. Många rätter här influeras av indianernas matkultur och därför är det inte helt ovanligt att en rätt kan innehålla båda potatis, pasta och ris. Ajiaco är en potatis och kycklingsoppa. En av mina favoriter när jag var liten var grönsakssoppa och därför måste jag erkänna att denna colombianska version med mindre grönsaker och kyckling tillagt är inte alls tokig. Den hemliga ingrediensen heter guasca och är lika mystisk som den låter. Knappt colombianerna själva kan förklara vad det är för växt eller vilken smak den bidrar med i soppan, men den är en nödvändig ingrediens. Till servering får man en kopp kapris och en kopp grädde samt ett litet berg med ris och MYCKET avocado. I soppan kan man om man har tur hitta majs också. Jag har aldrig provat att göra Ajiaco själv eftersom det är så billigt och gott att äta ute här. Men googla på recept om ni är sugna på att prova något colombianskt till helgen!