Fred i Colombia - ett hållbart koncept?

Kommentera
Över 50 år av inbördeskrig har lett till att Colombia fått en stämpel som ett farligt och osäkert land. Och visst finns det stora skillnader mellan ett liv i Sverige jämfört med i Colombia. Som uppenbar utlänning försöker jag undvika onödiga risker, som att gå ute själv på kvällarna i kvarter jag inte känner till. Det var nog det värsta med att flytta till Colombia, efter att lämna vänner och familj i Sverige såklart, att på något sätt förlora lite av den friheten som jag har varit van vid och vuxit upp med. 
 
 
 
Förra året skrev Colombias president, Juan Manuel Santos, på fredsavtalet med en av ledarna för FARC. Kriget skulle upphöra. Det här innebar slutet på vår tids längts pågående inbördeskrig. Santos fick kort därefter ta emot Nobels fredspris medan reaktionerna i Colombia och resten av världen var delade. I ett nummer av The Economist uttalar sig den politiske forskaren och föredetta ministern, Fernando Cepeda, om hur den nuvarande presidenten saknar "the popular touch and has never been loved". När jag är ute och pratar med folk i olika sammanhang finns det alltid en eller flera som fäller negativa kommentarer om presidenten. Fred till varje pris? Kanske.
 
 
 
Men om freden ska vara ett bestående fenomen så krävs det mer arbete, speciellt från regeringens sida. Den politiska situationen i Colombia är ostabil samtidigt som ett 60-tal FARC-ledare redan strövar runt i landet öppet och deltar i event på universitet och bokmässor. Endast 70 barnsoldater utav flera hundra har lämnats över till röda korset. 
 
 
 
Jag vill ha fred. Men när jag läser om hur det här utvecklar sig känner jag nästan mer oro än vad freden skänkte lugn och ro för 6 månader sedan. Freden är en historisk händelse, absolut, men kommer den bestå? Kanske är fredsavtalet lite väl optimistiskt utformat och hade mått bättre med lite mer tid och planering. Det hade kostat mer pengar, men kanske besparat oss oroligheter i framtiden. 
 
I det här inlägget utgår jag från infromation som ges i artikeln; Bello. Can the centre hold? som publicerades i The Economist May 6th-12th 2017.